Het lijkt zo eenvoudig, je trekt je sportkleding aan en hoppa! Hardlopen, fietsen, zwemmen, whatever you like! Maar wanneer je sport, moet je lichaam hard werken om deze prestaties te leveren, zeker met duursporten. Een gezond eetpatroon wat is aangepast aan je persoonlijke behoeften is een goede basis. Samen met een goede sportvoedingsstrategie VOOR, TIJDENS en NA de training haal je het maximale uit de training en verbeteren je prestaties.

De drie belangrijkste uitgangspunten van een sportvoedingsstrategie voor duursporters zijn:

Hydratatie - aanbod van het lichaam met voldoende vocht

Energie - brandstof voor je spieren

Herstel - voedingsstrategie om regeneratie te optimaliseren en trainingsaanpassingen te bevorderen

Hydratatie:

Uitdroging (gebrek aan water in het lichaam) is een van de belangrijkste oorzaken van vermoeidheid bij het sporten. Je fysieke en mentale prestaties kunnen verminderden wanneer meer dan 2-3% van het lichaams-gewicht aan vocht verloren gaat.

Drie eenvoudige stappen om je hydratatieniveau te optimaliseren:

• Begin altijd goed gehydrateerd

• Drink tijdens het sporten met regelmatige tussenpozen

• Rehydrateer wanneer je klaar bent met sporten, om sneller te herstellen

Om goed te hydrateren is het goed om een isotone sportdrank te drinken, zoals de IsoPro van PowerBar. Dit is een isotone sportdrank die snel wordt opgenomen in je bloed. Door de snelle levering van koolhydraten en het hoge mineralengehalte is PowerBar IsoActive de ideale sportdrank tijdens inspanning.

Wil je liever hydrateren zonder koolhydraten, kies dan voor een mineralen sportdrank, zoals de PowerBar Electrolyte tabs.

Wil je naast hydratatie ook gelijk profiteren van een goed herstel, kies dan voor QWIN PeptiPlus. De effectieve sportdrank die sporters helpt om maximaal te presteren én snel te herstellen. De mix van speciaal bewerkte eiwitten, koolhydraten en natuurlijke glutamine wordt makkelijk en snel opgenomen door het lichaam. QWIN PeptiPlus stimuleert prestatievermogen en vermindert het vermoeidheidsgevoel doordat het, al tijdens de inspanning, koolhydraten en eiwitten aanvult. Bovendien bevordert het (spier)herstel na de inspanning en verhoogt het de weerstand.

Energie:

Lichamelijke activiteit vereist energie. Hoe intenser (hogere snelheden) of langer de duur van de activiteit de hoger de gebruikte hoeveelheid energie. Koolhydraten zijn de primaire en snelste brandstof voor uithoudingsactiviteiten en kunnen worden opgeslagen als energiebron in ons lichaam in de vorm van glycogeen in de lever en spieren. Spierglycogeen is een gemakkelijk verkrijgbare koolhydraatbron voor de werkende spier. Aan de andere kant is de belangrijkste rol van glycogeen in de lever te handhaven een constant bloedglucoseniveau. Naarmate de bloedsuikerspiegel daalt, kan hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel) optreden resulterend in, bijvoorbeeld, verminderde mentale alertheid en concentratievermogen.

Vul tijdens je workout je energie aan met een PowerBar Energize reep, QWIN IsoPro Gel of PowerGel Shots.

Herstel:

Na intensieve duurtraining of competitie is herstel van cruciaal belang. Snel herstel is een must in periodes van zware training en wanneer je meer dan één training per dag hebt. Het is belangrijk dat je je lichaam meteen na het sporten de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheden geeft. Het lichaam heeft het volgende nodig:

• Koolhydraten om zijn glycogeenvoorraden aan te vullen

• Hoogwaardige eiwitten om het beschadigde spierweefsel te herstellen en om nieuw spierweefsel te bouwen

• Vloeistof en elektrolyten (vooral natrium) voor efficiënte rehydratie

Zo snel mogelijk na de training – ideaal gezien voor het douchen – moet het lichaam worden voorzien van een combinatie van koolhydraten en eiwit, naast voldoende vloeistof. Als je geen zin hebt om te eten, een maaltijd of vast voedsel, probeer een drankje voor herstel. Bijvoorbeeld PowerBar Deluxe Protein, QWIN 100% Whey protein of For Goodness Shakes. Lust je wel een snack, neem dan een heerlijke PowerBar PROTEIN PLUS 30% bar of een Pandy Protein bar.

Pandy